duminică, 2 martie 2014

Încălzirea globală - 10 lucruri esenţiale

   În ultimii ani, oamenii de ştiinţă s-au alăturat activiştilor de mediu, recunoscînd astfel că problema încălzirii globale nu mai este un subiect doar pentru telejurnalele televiziunilor, ci este o problemă reală şi gravă. Explicaţiile lor, ale oamenilor de ştiinţă, vin, să recunoaştem, puţin cam târziu, într-um moment în care omenirea poate că nu mai are nevoie să-i fie traduse greşelile făcute pe parcursul unui secol tehnologic, pe de-o parte, şi dezastruos ecologic, pe de altă parte. 
   Acum, cu puţin înainte de fatidica oră 12, ar fi necesare măsuri drastice pentru compaterea efectului de seră şi a gradelor Celsius ce schimbă nu numai clima, ci întreaga Terră. Ar fi timpul ca marile interese financiare, marile puteri politice, dar şi mentalitatea fiecărui individ în parte să fie aduse la un numitor comun: Salvaţi Planeta!
   Am preluat de pe site-ul ecomagazin.ro un material, pe care îl voi reda integral. Am adăugat diacritice, am făcut o minimă corectură (pe diagonală - n.a) şi am "lipit" câteva imagini. În rest...lectură cu folos!

10 lucruri esenţiale despre încălzirea globală, explicate de oamenii de ştiinţă

    Un grup de cercetători a încercat să dea răspuns la cele mai arzătoare întrebări legate de schimbările climatice din ultimii ani.

    USA Today notează că observaţiile lor au fost publicate în cartea “Climate Change: Evidence and Causes”, publicată sub egida Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite.

   Cum ştiu cercetătorii că recentele schimbări climatice sunt cauzate în cea mai mare parte de activităţile umane?
   Măsurarea directă a dioxidului de carbon din atmosferă şi din aerul care se regăseşte în interiorul gheţii arată că nivelul acestui gaz a crescut cu 40% între anii 1800 şi 2012. 
   Mai mult, cercetătorii au determinat că recentele schimbări climatice au fost cauzate de către om, în cea mai mare parte, după ce au măsurat cantităţile din diverse forme de carbon din natură.
Dioxidul de carbon este un gaz care se găseşte deja în atmosferă. De ce emisiile rezultate din activităţile umane sunt atât de semnificative?
    Activităţile umane au dezechilibrat ciclul carbonului în natură prin extragerea din subsol a combustibililor fosili şi arderea lor pentru a produce energie, eliberând CO2 în atmosferă.
 Ce rol a jucat Soarele în schimbările climatice?
   Soarele reprezintă sursa primară de energie a Pământului, însă nu are legătură cu schimbările climatice din ultimii zeci de ani. Sateliţii au măsurat încă din 1970 activitatea astrului, însă nu a reieşit nimic obişnuit. Cu toate acestea, temperatura de la suprafaţa Pământului a crescut în perioada luată în calcul.
Există un punct până la care nivelul de CO2 nu mai duce la încălzirea atmosferei?
   Nu. Cu cât este mai mare cantitatea de CO2 cu atât temperatura continuă să crească.
Încetinirea încălzirii globale înseamnă că nu mai au loc schimbări climatice?
   Nu. După anul 1998, creşterea temperaturii medie a Pământului a încetinit, însă în anii 2000 a fost mai cald decât în anii 1990. Acest fenomen pe termen scurt nu invalidează, totuşi, teoria despre schimbările climatice.
Toată lumea vorbeşte despre încălzire globală, dar de ce verile şi iernile sunt încă foarte reci?
   Încălzirea globală este un fenomen care se extinde pe o perioadă îndelungată, însă acest lucru nu înseamnă că fiecare an trebuie să fie neapărat mai cald decât precedentul. Schimbările zilnice şi anuale care duc la abateri de la modelul climatului vor continua să producă zile şi nopţi, precum şi ierni şi veri neobişnuit de reci, deşi clima se încălzeşte.
De ce gheaţa din Oceanul Arctic se topeşte, dar nu şi cea din Antarctica?
   Extinderea banchizei este afectată de vânturi, curenţi oceanici şi temperatura. Cercetătorii au observat că gheaţa din regiunea arctică răspunde în mod direct la încălzirea aerului, iar cea din Antarctica este în legătură strânsă cu ceilalţi doi factori.
 Cât a crescut nivelul mărilor şi oceanelor?
   Măsurătorile pe termen lung şi datele recente primite de la sateliţi au arătat că nivelul global al mărilor şi oceanelor a crescut cu 3,2 mm pe an, în ultimii 20 de ani. Însă din 1901 până în prezent, creşterea este de 20 cm.
Ce este acidificarea oceanelor şi de ce contează acest fenomen?
   Oamenii de ştiinţă care au cercetat chimia oceanelor au observat, de-a lungul timpului, că ele se îndreaptă încet către un pH acid. Unele organisme marine (cum ar fi coralii şi crustaceele) au carapacea formată din carbonat de calciu, care se dizolvă mai repede în mediu acid, astfel că le va fi tot mai greu să şi le menţină.
Creşterea temperaturii cu câteva grade ar trebui să ne îngrijoreze?
   Da. Chiar şi o creştere a temperaturii cu câteva grade va produce schimbări regionale şi locale, precum precipitaţii şi fenomene meteo extreme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.