marți, 6 august 2013

10 fenomene naturale impresionante







Fulgerul vulcanic


   Vulcanii şi fulgerul sunt unele dintre cele mai impresionante fenomene naturale, existând chiar şi varianta combinată, de "fulger vulcanic". După cum îi spune şi numele, fenomenul este de fapt o furtună cu fulgere, ce apare în mijlocul unei erupţii vulcanice.
   Se pare că, în momentul în care un vulcan erupe, proiectează în atmosferă resturile încărcate pozitiv.
   Acestea acţionează asupra sarcinilor negative, ceea ce duce la un fulger în mijlocul erupţiei şi, evident, la o imagine apoteotică.

Brinicle

   Formaţiuni de gheaţă bizare, aceste brinicle sau "stalactite de gheaţă" reprezintă sloiuri de gheaţă submarine. Când apa mării îngheaţă, se formează o mixtură de apă sărată mai densă care tinde să se scufunde încet. Din cauza temperaturile extreme, însă, apa de sub această mixtură îngheaţă, rezultând sloiuri de gheaţă gigant.

Penitentes

   Piscurile de gheaţă din Chile şi Argentina se găsesc pe câmpiile înalte, de peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării. Aceşti ţepi pot ajunge până la 4-5 metri, dând uneori impresia unor păduri de gheaţă.
   Structurile uimitoare se formează în aerul uscat şi rece, atunci când apa din zăpada se transformă direct în vapori, fără a se topi mai întâi.

Furtuni supercelulare

    Cele mai periculoase şi cele mai înspăimântătoare tipuri de furtuni sunt cele supercelulare. Aceste furtuni au tendinţa de a se roti şi de a crea tornade sau alte fenomene extreme cum ar fi grindină, rafale şi fulgere puternice. Din fericire, apar foarte rar, până acum înregistrându-se cazuri doar în America Centrală, în timpul lunilor de primăvară.

Curcubeie de foc

   Arcul circumorizontal sau curcubeul de foc, cum mai este numit, reprezintă un fenomen impresionant care nu are legătură nici cu focul, nici cu apariţia curcubeului. Dungile de foc, în culori impresionante, apar în SUA, în timpul verii. Fenomenul apare în momentul în care soarele este la cel puţin 58 de grade deasupra orizontului, iar lumina trece prin nori "cirrus", nori de înaltă înălţime.

Câini de soare

    Un fenomen ce se formează ca rezultat al luminii de refracţie, câinii de soare par a încercui soarele. Când sunt foarte luminoase, aceste forme par a reprezenta trei sori pe cer. "Câinii de soare" apar în numeroase zone din lume, în special atunci când soarele se află la o înălţime mică.

Tornadele deasupra apei

   Tornadele care se formează deasupra apei sunt cu adevărat spectaculoase şi nu reprezintă o ameninţare majoră, decât dacă eşti în larg. Ele pot atinge viteze de până la 305 km pe oră, cel mai des întâlnite astfel de tornade fiind înregistrate în Florida Keys (aproximativ 400-500 pe an). De-a lungul timpului, s-a speculat că multe dintre navele dispărute (cum ar fi cele din Triunghiul Bermudelor) ar fi fost înghiţite de astfel de tornade.

Gogoşile de zăpadă

   Sub anumite temperaturi şi condiţii meteo, o masă de zăpadă poate cădea sau poate fi suflată de vânt. Bulgărele rezultat se roteşte pe zăpadă, iar la un moment dat mijlocul se desprinde, rămânând acea formă de gogoaşa de zăpadă.

Coloane de bazalt

   Întâlnite în numeroase locuri din lume, aceste coloane de bazalt par a fi trepte atent aşezate, însă modalitatea lor de formare este cu adevărat uimitoare. Astfel, formaţiunile unice sunt rezultatul fluxurilor de lava ce s-au crăpat perpendicular direcţiei fluxului iniţial, pe măsură ce s-au răcit.

Flori de gheaţă

   Fenomenul reprezintă de fapt formarea unor particule de gheaţă în jurul anumitor plante şi tipuri de lemn. Când temperatura din afara plantei este sub zero grade Celsius, iar temperatura din interiorul acesteia este peste zero grade Celsius, apa este scoasă la suprafaţă printr-un proces similar transpiraţiei. Asta duce la formarea unui lanţ fragil de gheaţă, pe care noi îl percepem asemănător unei flori de gheaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.