Problema încălzirii globale a depăşit de mult timp faza "fiţelor de salon". Sănătatea Terrei se deteriorează de la zi la zi, iar semnele că suntem în situaţia în care noi înşine suntem într-o reală suferinţă devin din ce în ce mai evidente. Populaţia a depăşit pragul celor şapte miliarde de suflete. Şapte miliarde de oameni, şapte miliarde de consumatori, şapte miliarde de clienţi. Mană cerească pentru cei avizi de câştiguri fabuloase. Consumăm o planetă. Nu oricare, ci pe cea care ne găzduieşte. O epuizăm!
Putem face ceva pentru a ne salva deopotrivă cu planeta noastră? Dacă este să reinterpretăm cuvintele primului om care a păşit pe Lună, Neil Armstrong, "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire", omenirea poate face primii paşi mici pentru un salt uriaş de terapie globală.
1. Reduce, Reutilizează, Reciclează
Este la îndemâna fiecăruia să reducem cantitatea de deşeurilor, prin alegerea produselor reutilizabile în locul celor consumabile. Cumpărarea de produse cu ambalaj minial va contribui la reducerea deşeurilor. În plus, ori de câte ori puteţi, utilizaţi containerele destinate colectării de hârtie, plastic, sticlă şi a cutiilor de aluminiu. Dacă nu există un asemenea program de reciclare la locul de muncă, şcoală sau în comunitatea ta, nu ezitaţi să vă implicaţi în demersurile necesare pentru a fi demarat un astfel de program. Prin reciclarea doar a jumătate din deşeurile menajere, individual putem economisi anula echivalentul a 2400 de lire sterline din dioxid de carbon eliminat în atmosferă.
2. Utilizaţi mai puţină căldură şi aer condiţionat
Izolarea termică a pereţilor din locuinţă şi mansardă, etanşarea cu chituri performante sau cu silicon rosturile de la uşi şi ferestre poate reduce costurile de încălzire cu mai mult de 25 la sută, prin reducerea cantităţii de energie necesară încălzirii sau răcirii imobilului.
Reduceţi cantitatea excesivă de căldură pe timpul somnului de noapte, iar peste zi menţineţi o temperatură moderată în locuinţă. Setarea termostatului cu doar 2 grade sub nivel pe timp de iarnă şi cu tot atâtea în plus pe timpul verii ar putea reduce cantitatea dioxidului de carbon cu 2.000 de kilograme în fiecare an.
3. Schimbă un bec
Înlocuiţi becurile obişnuite (cu incandescenţă) de lumină cu lumina fluorescentă compactă (CFL), sau cu becurile economice, de generaţie cât mai avansată. Simpla înlocuirea a unui singur bec cu puterea de 60 W cu un echivalent de tip fluorescent, putem economisi circa 30 de dolari pe întreaga durată de viaţă a becului economic. În plus, becurile CFL utilizează două treimi din energia electrică necesară în mod obişnuit, iar cantitatea de căldură degajată va fi redusă cu 70 la sută.
Dacă fiecare familie din SUA ar înlocui un bec obişnuit cu un CFL, ar fi eliminate echivalentul a 90 miliarde de lire sterline de gaze cu efect de seră.
4. Şofează mai puţin şi mai inteligent
Reducerea timpului la volan înseamnă mai puţine emisii poluante. Pe lângă economisirea benzinei şi a costurilor aferente, mersul pe jos şi cu bicicleta sunt echivalentul exerciţiilor fizice normale, cotidiene şi... gratuite de care avem nevoie pentru sănătate şi pentru o condiţie fizică indispensabilă.
Nu neglijaţi starea tehnică a autoturismului, indiferent dacă este cel personal sau al firmei. De exemplu, anvelopele umflate la nivelul corespunzător pot ameliora emisia de dioxid de carbon pentru fiecare kilometru parcurs, reduce consumul de carburant şi vă salvează bugetul de costuri suplimentare.
5. Cumpăraţi produse eficiente energetic
Când vine timpul să cumpăraţi o maşină nouă, alegeţi una care oferă un raport bun al emisiilor de gaze per kilometru.
Aparatele de uz casnic pot fi alese acum după clasa energetică, în care „A” sunt cele mai eficiente şi economice.
Evitaţi produsele care vin ambalate excesiv, în special din material plastic, modelat şi cu alte tipuri de ambalaje ne-reciclabile. Dacă vom reduce gunoiul menajer cu 10 la sută, fiecare dintre noi poate reduce costurile poluării cu dioxid de carbon cu echivalentul a 1200 de lire sterline, anual.
6. Folosiţi mai puţină apă caldă
Cumpăraţi şi folosiţi duze şi capete de duş „low-flux”, pentru a economisi cantitatea de apă caldă, dar şi rece. Acest tip foloseşte o cantitate de apă redusă la jumătate, dar vă asigură un jet mai puternic cu 50%. Mediul vă va fi recunoscător pentru o reducere cu 350 de kilograme (pe an, per individ) a dioxidului de carbon eliminat în atmosferă din cauza tehnologiei de producere a apei calde.
Maşinile de spălat rufe sau vase ar trebui alese din categoria energetică „A”, sau cât mai apropiată acesteia, pentru a avea consumul de energie electrică, dar şi de apă caldă cât mai reduse. Utilizaţi setările de economisire, iar în cazul spălării vaselor nu lăsaţi ca mâncarea să se usuce pe suprafaţa vaselor.
7. Utilizați "Off" Switch
Stingeţi lumina când părăsiţi o incintă, iar când este aprinsă folosiţi-o doar cât este necesar. Nu aprindeţi toate becurile dacă situaţia nu o impune. Holurile pot fi dotate cu lumini asistate cu senzori de prezenţă, care se aprind numai la trecerea cuiva în acel spaţiu şi se sting automat.
Amintiţi-vă să opriţi televizorul, aparatele video şi audio, computer ul atunci când nu le utilizaţi.
De asemenea, o idee bună ar fi să opriţi apa atunci când nu o utilizaţi. În timp ce vă spălaţi pe dinţi, vă şamponaţi pe cap, sau când spălaţi automobilul, puteţi reduce debite considerabile ce se risipesc în câteva minute. Reduceţi astfel nu numai costul facturii, dar ajutaţi şi la conservarea unei resurse vitale.
Dacă aveţi mijloace de a planta un copac, nu vă sfiiţi să o faceţi. În timpul fotosintezei, copaci şi alte plante absorb dioxidul de carbon şi emană oxigen. Acesta este parte integrantă a ciclului natural de schimb din atmosfera Terrei, dar există mult prea puţine mijloace pentru a contracara pe deplin creşterea nivelului de dioxid de carbon cauzat de traficul auto, de fabrici, dar şi de activităţile umane.
Un singur copac va absorbi aproximativ o tonă de dioxid de carbon în timpul vieţii sale.
9. Solicitaţi ajutorul experţilor de mediu
Sunt compani şi firme care oferă, chiar şi gratuit, audituri energetice la domiciliu pentru a ajuta consumatorii să identifice domeniile în casele lor, care nu pot fi eficiente energetic.
10. Încurajaţi şi pe alţii să recicleze
Împărţiţi informaţii cu privire la reciclarea şi conservarea energiei, cu prietenii, vecinii şi colegii. Nu rataţi oportunităţile prin care puteţi determina autorităţile locale şi funcţionarii publici să stabilească şi să demareze programe şi politici care sunt bune pentru mediul înconjurător. Indiferenţa ne va condamna la o viaţă din ce în ce mai nesigură şi mai nesănătoasă.
Traducere şi adaptare: "Top 10 Things You Can Do to Reduce Global Warming", publicat pe "About.com".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.