miercuri, 6 aprilie 2011

Costa Rica sau exterminarea ţestoaselor

   Costa Rica, numele oficial fiind Republica Costa Rica (Costa Rica sau República de Costa Rica), este o ţară în America Centrală, mărginită la nord de Nicaragua, Panama la sud - sud est, Oceanul Pacific la vest şi la sud, iar Marea Caraibilor închide frontierele la est. 
Costa Rica a evitat violenţa care se răspândea în America Centrală; ea este văzută ca un exemplu de stabilitate politică în regiune. De la sfârşitul secolului 19, numai două perioade scurte de violenţe au tulburat dezvoltarea sa democratică.
   În 1949, José Figueres Ferrer a abolit armata, făcând din Costa Rica prima ţară din lume care să opereze într-un sistem democrat fără asistenţa unei armate (un exemplu urmat mai târziu şi de către alte ţări, precum Panama).
    Costa Rica - Coasta Bogată - a fost o naţiune preponderent agricolă. Totuşi, în ultimele decade, Costa Rica a ajuns să aibă un standard ridicat de viaţă. Industria electronicelor dezvoltându-se rapid, ajungând cea mai importantă ramură industrială, alături de turism, acesta din urmă fiind ajutat de stabilitatea socială şi de bogăţia mediului înconjurător. Ţara este situată pe istmul Americii Centrale. Este mărginită, după cum s-a mai spus, de Marea Caraibilor (la est) şi de Pacific (la vest), având o coastă cu o lungime totală de 1 290 kilometrii (212 km la Caraibe şi 1,016 km la Pacific). 


   Cel mai înalt punct al ţării este Cerro Chirripó, cu 3 810 metri, cel de-al doilea vârf ca înălţime din America Centrală, după vulcanul Tajumulco din Guatemala. Cel mai înalt vulcan al ţării este vulcanul Irazú (3 431 m). Cel mai întins lac din Costa Rica este lacul Arenal. Costa Rica include de asemenea şi câteva insule, dintre care cea mai mare este insula Calero, cu o suprafaţă de 151.6 km². Costa Rica îşi protejează peste 25% din teritoriu în cadrul parcurilor naţionale. Ea posedă cea mai mare densitate de specii din întreaga lume.
  Neavând armată, ci o abundenţă de vieţuitoare sălbatice, se spune că soldaţii ţării sunt furnicile tăietoare de frunze, piloţii sunt papagalii Macaw iar navele sunt balenele. Mai multe de 25% din suprafaţa Costa Ricăi este formată din păduri protejate şi rezervaţii.
   Există un parc naţional, faimos printre ecologiştii internaţionali pentru biodiveristatea sa: Parcul Naţional Corcovado. În schimb, Parcul Naţional Tortuguero (numele Tortuguero se poate traduce ca vânătorul de ţestoase sau se poate interpreta ca plin de ţestoase) este căminul maimuţei păianjen, a 320 specii de păsări (incluzând specii de papagali), precum şi a unei notabile varietăţi de reptile. Totuşi, lucru care îl face cel mai cunoscut este faptul că parcul este cel mai important loc unde cuibăresc anual ţestoasele verzi, specie aflată în pericol de dispariţie.
   Dacă cele prezentate până acum v-au făcut să credeţi că această ţară, în care convieţuiesc peste 4 milioane de oameni, cum că ar fi Raiul de pe Pământ, daţi-mi voie să solicit oarece reţinere. Plajele însoritei Costa Rica nu înseamnă numai exotism şi frumuseţea de faţadă a agenţiilor internaţionale de turism. Din păcate, pe aceste plaje, în anumite perioade ale anului, se produce un grav atentat împotriva Naturii, un real genocid împotriva unei specii, o exterminare irevocabilă, iar victima nu-i nimeni alta decât tocmai broasca ţestoasă menţionată mai sus.
   Imaginile următoare vorbesc de la sine. Orice comentariu ar fi de prisos, însă poate fotografiile puse în circulaţie de către organizaţiile internaţionale de mediu şi de conservare a naturii vor rezona într-o oarece măsură printre amatorii de pofte culinare deosebite. 






NOTĂ: Mulţumesc celor ce, prin mesajele lor, m-au "constrâns" să mă alătur demersului internaţional!

Un comentariu:

  1. adevarat genocid impotriva brostei testoase, impotriva naturii..
    felicitari pentru articol..
    pacat ca lumea nu gandeste..nu stiu cum pot 'pofti" la"delicatesse".. pe cale de disparitie..
    mare pacat..!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.