miercuri, 17 noiembrie 2010

Arborele de săpun

Este bine ştiut că detergenţii, oricât de ecologici ar fi prezentaţi de către producători, sunt consideraţi a fi deosebit de poluanţi pentru mediu, în special a apei. Au fost încercate tot felul de formule, însă nu s-a reuşit până acum să fie împăcată şi capra şi varza deopotrivă.
Totuşi, aşa se pare, Natura are o ofertă mulţumitoare, a unui detergent ecologic. Iată despre ce ar fi vorba:
"In emisferele estica si vestica, in clima calda, temperata pana la tropicala creste Sapindus, unul din cele 12 specii de arbusti si copaci din familia Sapindaceae al carui nume popular este arborele de sapun. Acesta are frunzele lungi, intre 15 si 40 de cm si florile mici de culoare crem. Fructele sale sunt in forma de nuca cu diametrul de 1-2 cm ce contine una pana la trei seminte. Nucile arborelui de sapun contin un detergent natural, saponin, care este folosit la spalarea rufelor.
Nucile arborelui Sapindus mukorossi au devenit cunoscute ca o varianta ecologica a detergentilor chimici.
Utilizarea este simpla, se introduc cateva nuci intr-un saculet si se pun in masina de spalat impreuna cu rufele. Nucile pot fi reutilizate. Un kilogram de nuci ajunge pentru a spala rufe de 2-3 ori pe saptamana timp de 1 an, acestea putand fi folosite pentru spalarea materialelor delicate, pentru matase si lana.
   
Fructele arborelui Sapindus mukorossi sunt folosite si in medicina ayurvedica pentru efectele expectorante, emetice, contraceptive, in tratamentul salivarii excesive, a epilepsiei si eczemelor, psoriazisului, migrenelor si la indepartarea pistruilor.
Studii stiintifice au demostrat ca saponinul din aceste nuci opreste cresterea tumorilor.
De asemenea aceste nuci au o usoara actiune insecticida, fiind folosite la indepartarea paduchilor de pe scalp.
Nucile de sapun au o actiune antimicrobiana si sunt folosite cu succes in sistemele septice si in tratarea solului contaminat. In India si Indonezia sunt folosite de bijutieri pentru indepartarea negrelii de pe argint si alte metale pretioase."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.